Zaboravljena priča o Čileanskom “socijalističkom internetu” prije 40 godina

Salvador Allende jedan od progresivnih Južnoameričkih predsjednika, socijalista i revolucionar u vođenju države, također veoma obrazovan, vodio je Čile svega nekoliko godina, ali uspio je nemoguće. Da se ne zaboravi, to su bile rane 70-e, a Allende je imao naum od Chilea napraviti, danas bi to rekli, cyber državu.

Povezati cijelu državu kompjutorima i mašinama za obradu podataka, povezati sve državne službe sa središnjom upravljačkom sobom u kojoj je sjedila vlada (sastavljena velikom večinom od doktora, akademika, znanstvenika…) i koja je mogla pritiskom na dugmad ugrađenim u svoj stolac dobiti koje god želi podatke o zbivanju u državi (koliko je žita upravo sad proizvedeno, koliko kruha i gdje je prodano……), ali i utjecati na njih.

Priča zaista zvuči nevjerojatno, a još nevjerojatnije je što je u javnosti gotovo nepoznata. Razlog… I opet su se u zbivanja u Južnoj Americi uključili amerikanci i u svom strahu od razvoja komunizma i socijalizma inscenirala državni udar, na vlast je došla vojna hunta na čelu s ozloglašenim generalom Pinochetom i zemlju vratila na stare staze siromaštva i strahovlade, tako tipičnim za Južnu Ameriku u to doba. Svjedoci pričaju kako je Pinoche u predsjedničkoj rezidenciji zatekao gomilu njemu nepoznate informatičke opreme i sve to uništio i potrudio se, zajedno sa svojim američkim saveznicima, da priča o “socijalističkom internetu” ostane dobro sakrivena.

Kako je sve počelo – “projekt Cybersyn”

Stafford Beer (koji je umro 2002.) bio je nemiran i avanturistički britanski znanstvenik koji se bavio kombiniranjem bioloških i umjetnih sustava (tzv. dinamični sustav) u obradi raznih podataka i imao je dosta posla u Britaniji savjetujući raznorazne tvrtke i političare..

Ali to nije bilo dovoljno uzbudljivo. Počeo je dobivati i poslove u inozemstvu, pa je tako dobio i posao za Čileanske željeznice. I tada je upoznao i Allendea, naprednog i humanog predsjednika, koji ga je fascinirao svojom silnom energijom i željom da svoj Čile izvuće iz beznađa i dužničkog ropstva. I ideja je rođena. Umjesto raznih tvrtki njegov najnoviji klijent bila je jedna čitava zemlja. Čile, duguljastog oblika, sa pustinjama na sjeveru, a ledenim pašnjacima na jugu postala je njegov najnoviji znanstveni izazov.

Dvije godine Beer i njegova velika ekipa suradnika sakupljali su i obrađivali podatke. U državnom skladištu stajalo je 500 telex mašina koje je prethodna vlada kupila, ali nitko nije znao što s njima da rade, sve dok se Beer nije dosjetio da mu oni posluže za distribuciju podataka sa svih strana države, a koji su bili povezani s dvije kontrolne sobe u Santiagu. Cijeli projekt nazvan je Cybersyn. Cilj nije bio (kao što su protivnici tvrdili) kontrola i špijuniranje ljudi, već naprotiv, omogučiti radnicima da i konkretno sudjeluju u upravljanju svojim poslom.

Vlada je u svoju kontrolnu sobu dobivala podatke koji su se pritiskom na dugme projecirali na veliki ekran, sustav je predlagao riješenja za određene probleme i sve se odvijalo strašno brzo u realnom vremenu, i zaista zemlja je, u tih par godina koliko je projekt radio, počela napredovati veoma brzo.

Ali, kao što je već rečeno, izbio je vojni udar, Allende je ubijen, kao i mnogi znanstvenici koji su radili na projektu, a Beer je uspio pobijeći nazad u Englesku.

.

 Istraživanja Stafford Beera

Osim istraživanja Dinamičkog sustava, Beer je razvio i teoriju razmijene ideja tzv. Sinergiju umova. 1994. objavio je knjigu “Beyond Dispute” koja se bavi tim problemom, a njegova ideja i danas se može naći i proučiti na stranici http://www.syntegrity.com/, a razvio je i sistem, kako ostvariti svjetsku vladu.

“Small world experiment”, zatim arhiva Beerovih djela skupljenih na stranici “Što da radimo s Staffordovom ostavštinom” , su experimenti koje je provodio ili Beer ili njegovi nasljednici, a za njihovo minimalno razumjevanje potrebne su godine truda.

Ostali linkovi….The Metaphorum Society,“On the Nature of Models: Let Us Now Praise Famous Men and Women, Too (from Warren McCulloch to Cand.“What is Cybernetics?”Leonid Ototsky, Magnitogorsk, Russia…. i njegova stranica posvećena Beeru.

.apdedjt 18.3.2019

Eden Medina dijeli svoje istraživanje projeka Cbersyn, ranoj računalnoj mreži koja je izgrađena u Čileu, kako bi unaprijedila politički projekt za revolucionarne promjene.  Povijest koristi za prikaz važnih lekcija za buduće tehnologije koje se temelje na podacima.

VEZANO:

Teorija povijesne distance

Anonymous – Operacija ‘Zeleno pravo’ ili Strašna povijest Bayer AG korporacije

Priroda je bila moj učitelj – Vizija Viktor Schaubergera

Povezano

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.