Zaboravljena priča o Čileanskom “socijalističkom internetu” prije 40 godina

Zaboravljena priča o Čileanskom “socijalističkom internetu” prije 40 godina

Salvador Allende jedan od progresivnih Južnoameričkih predsjednika, socijalista i revolucionar u vođenju države, također veoma obrazovan, vodio je Čile svega nekoliko godina, ali uspio je nemoguće. Da se ne zaboravi, to su bile rane 70-e, a Allende je imao naum od Chilea napraviti, danas bi to rekli, cyber državu.

Povezati cijelu državu kompjutorima i mašinama za obradu podataka, povezati sve državne službe sa središnjom upravljačkom sobom u kojoj je sjedila vlada (sastavljena velikom večinom od doktora, akademika, znanstvenika…) i koja je mogla pritiskom na dugmad ugrađenim u svoj stolac dobiti koje god želi podatke o zbivanju u državi (koliko je žita upravo sad proizvedeno, koliko kruha i gdje je prodano……), ali i utjecati na njih.

Priča zaista zvuči nevjerojatno, a još nevjerojatnije je što je u javnosti gotovo nepoznata. Razlog… I opet su se u zbivanja u Južnoj Americi uključili amerikanci i u svom strahu od razvoja komunizma i socijalizma inscenirala državni udar, na vlast je došla vojna hunta na čelu s ozloglašenim generalom Pinochetom i zemlju vratila na stare staze siromaštva i strahovlade, tako tipičnim za Južnu Ameriku u to doba. Svjedoci pričaju kako je Pinoche u predsjedničkoj rezidenciji zatekao gomilu njemu nepoznate informatičke opreme i sve to uništio i potrudio se, zajedno sa svojim američkim saveznicima, da priča o “socijalističkom internetu” ostane dobro sakrivena.

Kako je sve počelo – “projekt Cybersyn”

Stafford Beer (koji je umro 2002.) bio je nemiran i avanturistički britanski znanstvenik koji se bavio kombiniranjem bioloških i umjetnih sustava (tzv. dinamični sustav) u obradi raznih podataka i imao je dosta posla u Britaniji savjetujući raznorazne tvrtke i političare..

Ali to nije bilo dovoljno uzbudljivo. Počeo je dobivati i poslove u inozemstvu, pa je tako dobio i posao za Čileanske željeznice. I tada je upoznao i Allendea, naprednog i humanog predsjednika, koji ga je fascinirao svojom silnom energijom i željom da svoj Čile izvuće iz beznađa i dužničkog ropstva. I ideja je rođena. Umjesto raznih tvrtki njegov najnoviji klijent bila je jedna čitava zemlja. Čile, duguljastog oblika, sa pustinjama na sjeveru, a ledenim pašnjacima na jugu postala je njegov najnoviji znanstveni izazov.

Dvije godine Beer i njegova velika ekipa suradnika sakupljali su i obrađivali podatke. U državnom skladištu stajalo je 500 telex mašina koje je prethodna vlada kupila, ali nitko nije znao što s njima da rade, sve dok se Beer nije dosjetio da mu oni posluže za distribuciju podataka sa svih strana države, a koji su bili povezani s dvije kontrolne sobe u Santiagu. Cijeli projekt nazvan je Cybersyn. Cilj nije bio (kao što su protivnici tvrdili) kontrola i špijuniranje ljudi, već naprotiv, omogučiti radnicima da i konkretno sudjeluju u upravljanju svojim poslom.

Vlada je u svoju kontrolnu sobu dobivala podatke koji su se pritiskom na dugme projecirali na veliki ekran, sustav je predlagao riješenja za određene probleme i sve se odvijalo strašno brzo u realnom vremenu, i zaista zemlja je, u tih par godina koliko je projekt radio, počela napredovati veoma brzo.

Ali, kao što je već rečeno, izbio je vojni udar, Allende je ubijen, kao i mnogi znanstvenici koji su radili na projektu, a Beer je uspio pobijeći nazad u Englesku.

.

 Istraživanja Stafford Beera

Osim istraživanja Dinamičkog sustava, Beer je razvio i teoriju razmijene ideja tzv. Sinergiju umova. 1994. objavio je knjigu “Beyond Dispute” koja se bavi tim problemom, a njegova ideja i danas se može naći i proučiti na stranici http://www.syntegrity.com/, a razvio je i sistem, kako ostvariti svjetsku vladu.

“Small world experiment”, zatim arhiva Beerovih djela skupljenih na stranici “Što da radimo s Staffordovom ostavštinom” , su experimenti koje je provodio ili Beer ili njegovi nasljednici, a za njihovo minimalno razumjevanje potrebne su godine truda.

Ostali linkovi….The Metaphorum Society,“On the Nature of Models: Let Us Now Praise Famous Men and Women, Too (from Warren McCulloch to Cand.“What is Cybernetics?”Leonid Ototsky, Magnitogorsk, Russia…. i njegova stranica posvećena Beeru.

.apdedjt 18.3.2019

Eden Medina dijeli svoje istraživanje projeka Cbersyn, ranoj računalnoj mreži koja je izgrađena u Čileu, kako bi unaprijedila politički projekt za revolucionarne promjene.  Povijest koristi za prikaz važnih lekcija za buduće tehnologije koje se temelje na podacima.

VEZANO:

Teorija povijesne distance

Anonymous – Operacija ‘Zeleno pravo’ ili Strašna povijest Bayer AG korporacije

Priroda je bila moj učitelj – Vizija Viktor Schaubergera

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

News & TV


Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

go to top