Freeganizam – strategija izbjegavanja kapitalizma

Freeganizam - strategija izbjegavanja kapitalizma

Freegans koriste alternativne strategije za život , a koje se temelje na ograničenom sudjelovanju u konvencionalnom gospodarstvu i minimalnoj potrošnji resursa. Freegans filozofija temelji se na velikodušnosti, socijalnoj skrbi, slobodi, suradnji i uopće dijelovanje suprotno od društva temeljenog na materijalizmu, moralnoj apatiji, natjecanju, usklađenosti, i pohlepi.

Nakon nekoliko godina pokušavanja da bojkotiraju proizvode iz neetički korporacija koje su odgovorne za kršenja ljudskih prava, uništenje okoliša i zlostavljanja životinja, začetnici ovog pokreta, shvatili su da problem nije samo nekoliko loših korporacija, već cijeli sustav.

Freeganizam je bojkot cijelog gospodarskog sustava

u kojem je profit kao motiv zasjenio etička razmatranja i gdje je cijeli se sustav produkcije zasniva na tome da su svi proizvodi međusobno povezani, pa kolko god se mi trudili da kupuemo samo moralno i etički ispravne proizvode – oni doleze u paketu s još nekim proizvodima, za koje nismo niti svjesni da ih trošimo…

Riječ freegan je složen od “besplatno” i “vegan”. Vegani su ljudi koji izbjegavaju proizvode iz životinjskih izvora ili proizvode testirane na životinjama u nastojanju da se izbjegne šteta životinjama i prirodi.

Freegans je korak dalje i bazira svoju filozofiju na saznanju da je u složenim, industrijskim ekonomijama masovne proizvodnje na bazi profita, zloupotreba ljudi, životinja i prirode kupovina bilo kakvog proizvoda zločin i prema čovjeku i prema prirodi. Cijeli članak na engleskom vidjeti ovdje

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Vijesti u realnom vremenu


Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

go to top