Freeganizam – strategija izbjegavanja kapitalizma

Freeganizam - strategija izbjegavanja kapitalizma

Freegans koriste alternativne strategije za život , a koje se temelje na ograničenom sudjelovanju u konvencionalnom gospodarstvu i minimalnoj potrošnji resursa. Freegans filozofija temelji se na velikodušnosti, socijalnoj skrbi, slobodi, suradnji i uopće dijelovanje suprotno od društva temeljenog na materijalizmu, moralnoj apatiji, natjecanju, usklađenosti, i pohlepi.

Nakon nekoliko godina pokušavanja da bojkotiraju proizvode iz neetički korporacija koje su odgovorne za kršenja ljudskih prava, uništenje okoliša i zlostavljanja životinja, začetnici ovog pokreta, shvatili su da problem nije samo nekoliko loših korporacija, već cijeli sustav.

Freeganizam je bojkot cijelog gospodarskog sustava

u kojem je profit kao motiv zasjenio etička razmatranja i gdje je cijeli se sustav produkcije zasniva na tome da su svi proizvodi međusobno povezani, pa kolko god se mi trudili da kupuemo samo moralno i etički ispravne proizvode – oni doleze u paketu s još nekim proizvodima, za koje nismo niti svjesni da ih trošimo…

Riječ freegan je složen od “besplatno” i “vegan”. Vegani su ljudi koji izbjegavaju proizvode iz životinjskih izvora ili proizvode testirane na životinjama u nastojanju da se izbjegne šteta životinjama i prirodi.

Freegans je korak dalje i bazira svoju filozofiju na saznanju da je u složenim, industrijskim ekonomijama masovne proizvodnje na bazi profita, zloupotreba ljudi, životinja i prirode kupovina bilo kakvog proizvoda zločin i prema čovjeku i prema prirodi. Cijeli članak na engleskom vidjeti ovdje

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

News & TV


Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

go to top