Dokumenti koji dokazuju da srpski državni proizvođač oružja Krušik godinama prodaje oružje sirijskim islamistima preko aerodroma Rijeka

Dokumenti aerodrom Rijeka

Bugarska istraživačka novinarka Dilyana Gaytandzhieva obavijestila Državno odvjetništvo u Hrvatskoj o trgovini oružjem za Siriju preko Hrvatske u organizaciji američke radne skupine ‘Smoking Gun’. Tajna jedinica Pentagona raspoređena je u Hrvatskoj još od 2017. godine i preusmjerila je tone oružja i streljiva iz Europe u Siriju prema islamistima i ‘umjerenim’ pobunjenicima.

 trgovini oružjem za Siriju

Naravno da je sasvim utopijski očekivati bilo kakvu reakciju države Hrvatske.

Pentagon je na aerodromu Rijeka iznajmio američku tvrtku Atlas Air,koji je iz Hrvatske prevozio oružje za sirijske militante u okviru USSOCOM programa Taks Force Smoking Gun

Pentagon je svoju operaciju radne skupine ‘Smoking Gun’ pokrenuo u Hrvatskoj 2017. godine kao potporu američkom Zapovjedništvu za specijalne operacije (USSOCOM) u sklopu obuke i opremanja ‘umjerenih pobunjenika’ u Siriji. Prema hakiranim e-mailovima, radna skupina ‘ Smoking Gun’ upravljala je skladištem oružja u hrvatskom gradu Podhum kraj Grobnika u blizini zračne luke Rijeka, odakle su američki prijevoznici iz Pentagona (Atlas Air i Kalitta Air) prevozili vojni teret u američku zračnu bazu Al Udeid u Kataru. Oružje potječe iz Srbije. Kupci su četiri američke kompanije s kojima je američka vlada ugovorila isporuku oružja koje nije standardno američko (oružje koje američka vojska ne koristi) – Sierra Four Industries, Orbital ATK, Global Ordnance i UDC.

Dokumenti,  dostavljeni bugarskoj novinarki Dilyani Gaytandzhievoj  uključuju skenirane putovnice američkih, saudijskih i UAE trgovca oružjem i vladinih dužnosnika, otkrivaju međunarodnu mrežu pošiljki oružja za  militanate u Jemenu, Siriji, Afganistanu, Pakistanu….  uključujući teroriste Islamske države. Hakirani skenovi putovnica otkrivaju koji su američki vladini službenici i privatni naručitelji naručili, pregledali i prihvatili oružje. Zanimljivo je kako je Pentagon iste ove osobe naveo i kao primatelje nagrada američkog Središnjeg zapovjedništva za podršku programu Train and Equip – američkom programu za naoružavanje militanata u Siriji .

Hrvatska – Pentagonu skladište za oružje

98.160 kom. minobacačkih granata iz Krušika koje su kupili dobavljači Pentagona izvezeni su u Hrvatsku i pohranjeni u skladište oružja USSOCOM u Grobniku u samo dva mjeseca – od studenog 2017. do siječnja 2018.

67.960 kom. minobacačkih granata 82 mm HE izvezen je kamionima iz Srbije u Grobnik prema ugovorima s američkim kompanijama Global Ordnance i Sierra Four Industries u studenom 2017. Dio oružja bio je pakiran u zrakoplovne palete što znači da njihovo konačno odredište nije Hrvatska. Kao krajnji korisnik naznačeno je Američko zapovjedništvo za posebne operacije (USSOCOM). Međutim, niti jedna jedinica američke vojske ne koristi oružje koje nije standardno američko, što znači da je oružje prokrijumčareno trećoj strani.

Plan utovara na aerodromu Rijeka
Grobnik – Ukupno 67.960 kom. minobacačkih granata od 82 mm HE u Hrvatsku su uvezli Global Ordnance i Sierra Four Industries u studenom 2017. godine.

Allian Techsystems Operations (ATK) zajedno s još dva izvođača Pentagona – UDC (SAD) i Global Ordnance (SAD), isporučio je daljnjih 30.200 kom. srpskih minobacačkih granata u skladište USSOCOMa u siječnju 2018. Izvoznik je bila srpska državna tvrtka Jugoimport SDPR, a proizvođač – Krušik. Unutarnji memorandum između Jugoimporta i Krušika otkriva vrlo tijesan raspored isporuke za 2018. Američki izvođači objašnjavaju da je hrvatsko skladište pretrpano.

Službeno protiv terorizma – u praksi ga stvorili

Dokumenti iz srbijanskog državnog proizvođača oružja Krušik, uključuju e-poštu, interne dopise, ugovore, fotografije, raspored isporuka i liste pakiranja s puno brojeva oružja i njihovih kupaca.

Trgovci oružjem posjetili su srpsku tvornicu oružja kako bi u ime vlade SAD-a, saudijskog ministarstva obrane i vojske UAE-a nabavili oružje (minobacačke granate i rakete). Međutim, dio tog oružja završio kod terorista u Jemenu. Srpske minobacačke granate proizvedene u srpskoj državnoj tvornici oružja Krušik često se mogu vidjeti u rukama terorista Islamske države u njihovim propagandnim videozapisima u Jemenu.

Ova fotografija, snimljena iz video zapisa Islamske države u Jemenu, prikazuje minobacačke granate 82 mm, M74 HE proizvedene 04/18 iz srpske tvornice oružja Krušik, kao i minobacačke granate iz Bosne i Hercegovine.

Dva slova KV znače da je te minobacačke granate proizvela srbijanska tvornica oružja Krušik (K znači Krušik, a V – Valjevo, grad u kojem se nalazi tvornica). Sljedeće znamenke 04/18 znače da su minobacačke granate serije 04, proizvedene 2018. godine.

Popis pakiranja od 10.500 kom. Od 82 mm M74 HE minobacačke granate KV lot 04/18. Pošiljalac je Jugoimport SDPR, Srbija, a primalac je američka kompanija Alliant Techsystems LLC.

Ovi dokumenti otkrivaju najveću laž američke vanjske politike – službeno se bore protiv terorizma, a potajno ga podržavaju. Što se događa u Jemenu? Rat u Jemenu proxy je rat za kontrolu nad jednom od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Prema UN-u, ovaj rat proizveo je do najtežu humanitarnu krizu u svijetu, s obzirom da je pogođeno 24 milijuna ljudi (blizu 80% stanovništva) kojima je hitno potrebna zaštita i pomoć. To uključuje dva milijuna djece mlađe od pet godina koja gladuju do smrti. To je rat između Irana, s jedne strane, i SAD-a, Saudijske Arabije i UAE, s druge strane. Međutim, Islamska država također igra značajnu ulogu u ovom oružanom sukobu. Teroristička skupina u Jemenu bori se uglavnom protiv iranskih pobunjenika koji podržavaju Iran, a koji kontroliraju sjeverni Jemen.

Pentagon je rasporedio američke specijalne snage u Jemen. Ironično je da u Jemenu SAD i teroristi Islamske države imaju zajedničkog neprijatelja – iranske pobunjenike koje podržava Iran, a koji kontroliraju sjever zemlje (foto: društveni mediji)

Branko Stefanović – otac srpskog ministra unutrašnjih poslova, glavni posrednik

Minobacačke granate 81 mm M72 HE KV Lot 01/18 kupilo je saudijsko Ministarstvo obrane, prema dokumentima proizvođača Krušik. Izvoznik je bila srpska privatna kompanija GIM, koju je zastupao otac srpskog ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanivića – Branko Stefanović. Osim što je ministar unutarnjih poslova, njegov sin Nebojša Stefanivić ujedno je i potpredsjednik Vlade Srbije.

Od 1. lipnja 2018. godine Krušik je proizveo ukupno 11.880 kom. Od 81 mm M72 HE minobacačke granate Lot 01/18, kao one na fotografiji Islamske države u Jemenu. Izvoznik je bila srpska oružana kompanija GIM

.

Ukupno 15.000 kom. Od 81 mm M72 HE minobacačke granate koje je GIM kupio od Krušika, izvezen je u Saudijsku Arabiju 2018. godine.

GIM je sa Saudijskom Arabijom potpisao četiri ugovora o isporuci 517.000 kom. Minobacačkih granata iz Krušika (jedan ugovor – 2016., a tri ugovora – 2018. godine). Izvoznik iz Srbije bio je GIM, a uvoznici u Saudijsku Arabiju bile su dvije privatne kompanije: Rinad Al Jazira, Saudijska Arabija i Larkmont Holdings LTD, offshore kompanija registrirana na Britanskim Djevičanskim otocima. Krajnji korisnik bilo je Ministarstvo obrane Saudijske Arabije.

Vlada Saudijske Arabije izjavljuje da je oružje koje je Rinad Al Jazira kupio od GIM-a namijenjeno za uporabu saudijskog Ministarstva obrane i da se neće ponovno izvesti bez pristanka srpske vlade. Međutim, iste granate MN-a sa 81 mm pojavljuju se na fotografijama Islamske države u Jemenu.

Otac srbijanskog potpredsjednika vlade, Branko Stefanović, posredovao je oko prodaje oružja sa Saudijskom Arabijom. GIM (kompanija koju zastupa otac srpskog potpredsjednika vlade) je oružje kupio od srpske državne kompanije Krusik po mnogo nižoj cijeni od ostalih Krusikovih kupaca, što postavlja pitanje je li državna kompanija bila prevarena ovim sporazumima. To oružje ne samo da je ostalo u Islamskoj državi u Jemenu, već ih je kupio i GIM  po mnogo nižoj cijeni od cijene koju je Krusik prvotno ponudio, kako pokazuju interni dokumenti.

Nadalje, cijena koju GIM plaća po komadu minobacačke granate mnogo je niža od cijene po komadu iste stvari koju, primjerice, plaća državna tvrtka Jugoimport SDPR.

Usporedba cijene po komadu po kojem je Krusik prodavao minobacačke granate privatnoj tvrtki GIM i državnom Jugoimport SDPR-u. Privatna tvrtka uživa posebne povlastice, kupujući državno oružje po nižim cijenama.

Prema dokumentima, državni proizvođač oružja Krušik namjerno je izgubio stotine tisuća dolara u korist privatne kompanije GIM.

Dok bivši direktor Krušika (sada Zastave) uživa u luksuznom životu i imovini vrijednoj milijun eura, srpski zviždač Aleksandar Obradović uhićen je zbog otkrivanja korupcije u Krušiku. Koliko još zločina trebaju tužitelji da bi započeli s radom?

Kako je još oružje putovalo

Oružje se izvozilo iz GIM-a u Saudijsku Arabiju izravno letovima Silk Way Airlinesa (najmanje 350 letova) ili morskim putem iz luke Burgas u Bugarskoj do Jeddaha u Saudijskoj Arabiji.

Silk Way Boeing 747 VP-BCR prevozi oružje iz Beograda do zrakoplovne baze Princa Sultana (29. lipnja 2019.) 1 od 11
10. ožujka 2019. GIM je izvezio srpsko oružje iz luke Burgas, u Bugarskoj, u Jeddahu, u Saudijskoj Arabiji, na brodu Bow Diamond, ploveći pod zastavom Gibraltara.
28. lipnja 2019. švicarski teretni brod Thorco Basilisk otplovio je iz luke Burgas, Bugarska, do Jeddaha, Saudijska Arabija, noseći 21 kontejner s 43.000 kom. Srpskih minobacačkih granata.

DOKUMENTI:

  1. DIO
  2.  DIO
  3.  DIO

VIA:
@dgaytandzhieva

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

News & TV


Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

go to top