Što se doista dogodilo na Trgu Tiananmen i kako su nam crne informacije pojele mozak

Tijekom godina 'crne informacije' iz američkih i britanskh vlada imale su neke spektakularne uspjehe - mit da je Vijetnamski rat bio posljedica toga što je Peking iskoristio Hanoi kao marionetu kako bi usmjerio svoj napredak u Aziju, da je Irak imao oružje za masovno uništenje, da je kosovsko etničko čišćenje Srba na Kosovu zapravo srpsko etničko čišćenje Kosovara, da je Moskva odgovorna za proruske prosvjednike u istočnoj Ukrajini... 

Ali najveće postignuće od svih još uvijek je mit o pokolju na Trgu Tiananmen 4. lipnja 1989. godine, s pričom o stotinama, ako ne i tisućama studenata koji protestiraju i bivaju pokošeni vojnim strojnicama. 

Kako je u tijeku novi napad na Kinu, masmediji nisu propustili glasno obilježiti 30 godina od ‘masakra’, koji se u nekoliko posljednjih godina sveo na očevice koji su svjedočili da je policija samo tukla neke ljude na trgu te noći, uključujući i španjolsku TV ekipu, koja  kaže da nije bilo masakra, da je jedina stvar koju su vidjeli bila vojna jedinica koja ulazi na trg kasno navečer i moli nekoliko stotina studenata koji su još uvijek tamo da mirno odu… Tako je lokacija ‘masakra’ morala biti premještena na ulice oko trga….

A činjenice? Srećom, imamo detaljna Wikileaks izvješća po svakom satu toga dana iz američkog veleposlanstva u Pekingu, koja su dostupna na internetu, kako bi nam pružila istinitu priču.

Da, bilo je nešto blizu masakra na tim ulicama, s nekim jedinicama koje su izvorno poslane kako bi očistile kvart od studenata, koji su divlje okretali pištolje na gomilu koja je pokušala blokirati njihov pristup. Kako bi saznali zašto su vojnici činili takve stvari, ne moramo tragati puno dalje od javno objavljenih fotografija kolone vojnih autobusa koje je zapalila prosvjedna gomila.

Tiananmen
‘Vojnici i naoružani policajci zaustavljeni su i opkoljeni usred ulice u Pekingu u noći 3. lipnja’.
Tiananmen
Zapaljeno oko 120 gradskih autobusa i trolejbusa
Tiananmen
Spaljeni autobusi vojnika
Tiananmen
Leš vojnika, spaljen i svučen do gola
Tiananmen
Tijelo mrtvog vojnika, koji je bio linčovan i spaljen, u blizini sjedišta Komunističke partije. Peking, Kina, 4. lipnja 1989
Tiananmen
Zapadni mediji nikada nisu objavili ovu fotografiju vojnika kojeg su prosvjednici ubili i spalili
Tiananmen
Dopis iz američke ambasade: ‘Premlaćivanje do smrti vojnika izgleda da je izazvalo pucnjavu’:

Čini se da je svijet do sada pretpostavljao da su te autobuse zapalili, nakon što su vojnici počeli pucati. Zapravo, bilo je obrnuto – gomila je napala autobuse dok su ulazili u Peking, spalivši desetke vojnika unutra, i tek tada je počela pucnjava. I ovdje ne moramo ići daleko da pronađemo dokaze – na neobjavljenim fotografijama vojnika s užasnim opeklinama koji traže utočište u obližnjim kućama i izvješća o izgorjelim nabubrenim tijelima ispod nadvožnjaka.

Tiananmen
Tiananmen
Tiananmen
Tiananmen
Tiananmen
APC-ovi uništeni ili zarobljeni od strane studenata i oružje koje su oteli okrenuto protiv vojske

Istina, mnoštvo je imalo svoje razloge za prosvjede. Ubrzo nakon pokretanja Pokreta kulturne revolucije Mao Zedonga, počelo je groteskno i suludo zlostavljanje kojem je podvrgnut čitav narod. Činilo se da režim to shvaća, zbog čega je šest tjedana tolerirao studentske proteste na trgu, unatoč ogromnom gubitku ugleda i neugodnosti. . U izvješćima veleposlanstva navodi se kako je prvi potez režima bio slanje nenaoružanih vojnika, ali njih je mnoštvo lako blokiralo.. Zatim su poslane naoružane trupe s rezultatima koje znamo.

Tiananmen
Vojska dolazi na trg
Što se doista dogodilo na Trgu Tiananmen
‘Kako bi potaknuli nevine ljude koji nisu svjesni onoga što se događa, prosvjednici koji skrivaju svoje motive prikazuju oružje, streljivo i drugu vojnu opremu koju su oteli od kineskih vojnih postrojbi

Urednici zapadnih masmedija zahtjevali da se koristi riječ ‘masakr’

Čini se da se niti jedan zapadni novinar u Pekingu te noći nije potrudio provjeriti što se zapravo dogodilo; vjerojatno su pronašli mnogo širu publiku za svoje priče o krvi i krvopoliću…

Tiananmen
‘Neki su smatrali neugodno da je sve to u skladu s onim što su kineske vlasti uvijek tvrdile … da nije bilo’ masakra na trgu Tiananmen ‘.
CBS News, 2009.

Na sreću, osim izvješća Veleposlanstva SAD-a, sada imamo detaljnu studiju iz 1998., koju je objavila Columbia Journalism Review pod naslovom ‘Izvješćivanje o mitu o Tiananmenu i cijeni pasivne štampe’ koja prati dramatična izvješća koja su podržavala mit o studentskom masakru. „.Od samog početka trebali smo sumnjati u priče o masakru. Zašto bi pekinški režim pod Dengom Xiaopingom tražio reformu u tako mnogim područjima kineskog društva pa da onda tako namjerno i opako napadaju bezopasne studente, koji su tradicionalno vodili reformske pokrete u Kini? Ako se u nečemu mora kriviti režim, to je u tome što ne obučavaju vojnike za kontroli gomile – što je pogreška koju su priznali čak i tvrdokorni članovi režima. Ironično je da je njihov kasniji pokušaj uvoza opreme za kontrolu guomile bio blokiran od strane Ujedinjenog Kraljevstva – embargo na oružje nametnuto je kao rezultat fiktivnog izvješća o masakru strojnicamai.

Drugi čudni detalji koji su se kasnije pojavili uključivali su izvješće da je britanska agencija Reuters odbila objaviti fotografiju pougljenjenog leša vojnika – fotografiju koja bi mogla objasniti što se zaista dogodilo. I sada otkrivamo da je široko rasprostranjena fotografija Tankmana – usamljenog studenta koji stoji pred nizom vojnih tenkova (kao hrabar izazov okrutnom režimu) – zapravo snimljena dan nakon događaja na Tiananmenu, a tenkovi su odlazili, a ne dolazili na Trg Tiananmen.

Tiananmen
Snimljeno dan nakon ‘masakra’ na trgu – tenkovi pokušavaju otići sa Trga Tiananmen

Operacija Žuta ptica

Dokaze o umješanosti zapadnih obavještajnih agencija nije problem pronaći. Financial Times u svom članku kojim slavi 25 godina od ”masakra’ piše o operaciji Žuta ptica’: ‘

Operacija je bila iznimno uspješna. Okupila je nevjerojatnu mješavinu običnih kineskih građana, suosjećajnih komunističkih dužnosnika, aktivista iz Hong Konga, zapadnih obavještajnih agencija, diplomata i gangstera trijade Hong Konga. Od 21 vođe na najtraženijem popisu, 15, uključujući Wuer Kaixi, Li Lu, Chai Ling i Feng Congde, njezin tadašnji suprug, bili su izašli iz Kine u Hong Kong, dobili lažne identitete, putovnice i prerušeni su poslani u inozemstvo. Ukupno 800 ih je pobjeglo. Mnogi su otišli prvo u Francusku, ali većina je putovala u SAD zbog stipendija na sveučilištima Ivy League. Misija obavljena uz pomoć MI6, Britanske tajne obavještajne službe i CIA-e, prema mnogim izvješćima, imali su uređaje za kodiranje, infracrvene signalizatore, naočale za noćno gledanje i oružje.

VIŠE_——— PDF: Masakr na trgu Tiananmen bio je insceniran

VIA:
wikileaks.org
japantimes.co.jp
cjr.org
chinatoday.com

vezano

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

News & TV


Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

go to top